Valea Izei – Barsana, Un Colt de Rai

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

 Cu totii stim ca Maramuresul este o zona extrem de frumoasa, dar nu multi stiu de Maramuresul istoric, un tinut de poveste, cu oameni care par sa sfideze timpul. Valea Izei, mai exact, este destinatia potrivita pentru toti cei care sunt in cautare de liniste, aer curat de munte, si foarte multa relaxare. Hai sa aflam mai multe despre aceasta comoara pe care tara noastra o ascunde.

Denumirea de Valea Izei vine de la raul Iza care strabate Depresiunea Maramuresului, izvorand pe versantul nord-vestic al Muntilor Rodnei. Pe Valea Izei se gasesc foarte multe peisaje pitoresti, iar in drumul lor, turistii dau peste o salba de localitati de pe firul vaii, localitati care inca mai pastreaza specificul maramuresean autentic.

Poti admira aici portile superb sculptate, bisericile din lemn, si mai ales nelipsitul port popular. Manastirea Barsana este printre cele mai cunoscute, si nu ar trebui sa o ratezi daca ajungi aici.

Luncile si zavoaiele din aceasta zona adapostesc o multime de pasari care mai de care frumos colorate, si mai ales frumos cantatoare, precum pupaza, ciocarlia, si cucul. Dealurile sunt de un verde aprins, fiind acoperite aproape in intregime de livezi de meri, pruni, sau ciresi, si paduri de stejar si fag care se intind pana la marginea satelor.

Apele verzui ale raului Iza adapostesc o varietate de pesti, iar pescuitul este una dintre activitatile principale ale localnicilor de aici. Chiar si turistii pot pescui si se pot relaxa la marginea raului.

Vizitatorii au foarte multe de vazut aici. Spre exemplu, ‘’Portile Maramuresene’’, realizate de Gheorghe Borodi sunt absolut spectaculoase, iar spiritualitatea este la cote maxime in preajma sarbatorilor de iarna. Atat obiceiurile locurilor cat si arta si portul popular creeaza un tablou imposibil de uitat. In ceea ce priveste oamenii de aici, acestia sunt harnici, ospitalieri, si extrem de primitori.

Agricultura are ca ramuri principale cultivarea pamantului si cresterea animalelor, iar ca si activitati conexe, s-au dezvoltat foarte mult in ultimii ani turismul, comertul, si o mica industrie care cuprinde tamplaria, croitoria, si tapiteria.

Comuna Vadu Izei este o alta locatie care inca isi mai pastreaza traditiile si obiceiurile de altadata, comori care se transmit la cei tineri. Daca vrei sa petreci o vacanta relaxanta, atunci Valea Izei, Barsana din judetul Maramures te va incanta cu siguranta si iti va indeplini toate nevoile si asteptarile.

Asigura-te ca nu uiti aparatul de fotografiat, pentru ca tablourile naturii de aici sunt spectaculoase si cu siguranta nu vrei sa le ratezi. Evident ca daca ajung in acest loc magic va trebui sa gusti si bucatele traditionale, care sunt de-a dreptul delicioase. Nu te ingrijora in privinta cazarii, pentru ca peste tot in aceasta zona vesi gasi pensiuni frumoase care ofera tot confortul de care ai nevoie pentru o vacanta de vis.

In concluzie, recomandam cu mare drag Valea Izei, o zona despre care nu multa lume a auzit, dar care este foarte frumoase. Acesta este, fara indoiala, locul perfect pentru cei care cauta unicitatea si autenticitatea Romaniei, in combinatie cu traditiile pe care tara noastra inca le mai pastreaza si care sunt atat de minunate.

CITESTE SI

Tabloul canvas – Martisorul ideal

Casa ta trebuie sa reflecte personalitatea ta, chiar si atunci cand apelezi la ajutorul unui designer de interior. Exista anumite lucruri care te vor ajuta

Meniu