Bisericile Rupestre din Creta de la Basarabi

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Tara noastra are fara indoiala extrem de multe minuni ascunse despre care noi nu stim. Printre acestea se numara si Bisericile Rupestre din creta de la Basarabi.

In cazul in care planuiesti o vacanta la mare anul acesta, atunci iti recomandam sa faci o vizita si aici, pentru ca vei avea ocazia sa vezi ceva cu adevarat deosebit. Hai sa vedem care este povestea acestor biserici si prin ce anume impresioneaza ele.

Canalul Dunare – Marea Neagra a fost fara indoiala un proiect grandios care a avut loc in 1957.  Poate te intrebi ce legatura are aceasta constructie cu bisericile rupestre din creta.

Ei bine, o explozie in peretele de piatra a scos la iveala o nestemata a Romaniei, un loc parasit de secole. Vorbim aici de intrarea intr-o chilie rupestra care a fost descoperita in urma exploziei.

Evident ca in acel moment s-a oprit intreaga constructie in acel tronson, iar arheologii au inceput imediat explorarea. S-au gasit atunci nici mai mult nici mai putin de 6 biserici sapate in creta, chilii, si foarte multe galerii.

Mai mult decat atat, in biserici au fost descoperite numeroase picturi dar si inscriptii care reprezentau oameni, animale, cruci, si alte semne cu caractere grecesti si chirilice. Din pacate, multe dintre aceste inscriptii si picturi au fost afectate, iar ploile frecvente s-au infiltrat in dealul de creta. Autoritatile nu au facut nimic de-a lungul timpului pentru a prezerva acest loc ce rsica sa fie distrus in totalitate in viitor.

La Basarabi se gasesc cele mai vechi biserici de pe teritoriul tarii noastre. Locul are o istorie captivanta si este considerat o comoara nepretuita a Romaniei. Datorita faptului ca aceste biserici nu sunt ingrijite corespunzator, ele ar putea disparea in cativa ani.

De aceea, recomandam tuturor sa viziteze locul in viitorul apropiat pentru ca este pacat ca acest loc incarcat de istorie sa nu fie admirat in toata splendoarea lui de cat mai multi romani.

Avantajul este ca Bisericile Rupestre sunt asezate foarte aproape de Marea Mediterana, si in drum spre litoral puteti sa va opriti si aici. Vizitati si imprejurimile pentru un plus de relaxare. De retinut faptul ca Bisericile sunt orientate cu altarul catre este, iar accesul se face prin partea nordica a pronaosului.

Nu exista nici o fereastra catre exterior iar singura cale de comunicare se face prin intermediul unei usi. Asigura-te ca ai aparatul de fotografiat cu tine pentru ca vei avea cu siguranta ocazia sa faci cele mai reusite fotografii.

Sa ne cunoastem tara inseamna sa vizitam nu doar locurile foarte populare dar si pe cele mai ascunse. De cele mai multe ori, bijuteriile unei tari sunt tocmai acele coltisoare de rai despre care nu stie multa lume dar care ascund o istorie fascinanta.

Asa ca, data viitoare cand planuiesti o excursie de cateva zile sau chiar o vacanta, adauga pe lista de obiective turistice si Bisericile Rupestre din Creta de la Basarabi. Nu vei regreta cu siguranta o vizita in acest loc miraculos si te vei intoarce acasa mult mai bogat sufleteste.

CITESTE SI

Cum sa alegi un tablou canvas?

Alegerea unui tablou nu este usoara atunci cand ai la dispozitie sute de modele, insa foarte putine modele sunt cu adevarat speciale. Tabloul Canvas este

Tabloul canvas – Martisorul ideal

Casa ta trebuie sa reflecte personalitatea ta, chiar si atunci cand apelezi la ajutorul unui designer de interior. Exista anumite lucruri care te vor ajuta

Meniu